Lentegroet (v.a. 1903)


Synoniemen: Frülingsgruss, Frühlingsgruss Sehr Früher Grosser, frühlingsgruss Treib, La Printanière, La Première, Perle Von Schwaben, Prélude, Sneeuwkropje, Voorjaarsgroet


Innovaties in teelt onder glas

Lentegroet is een botersla met een geel-groene bladkleur. Dit sla ras is geschikt voor deels-verwarmde of niet-verwarmde kasteelt. Rond 1905 werden er in Nederland de eerste onverwarmde warenhuizen bruikt. Dit waren de voorlopers van de kassen zoals we die nu kennen, en was een door houten palen verhoogd platglas (lage kas van ongeveer een meter hoog). Deze warenhuizen werden voor de slateelt in gebruik genomen, vaak als voorteelt van tomaten. Er volgden nog vele innovaties. Gedurende de Eerste Wereldoorlog kwamen de eerste drainage systemen en rond de twintiger jaren werd sla ook op grote schaal in verwarmde warenhuizen geteeld. In 1929 was het gelukt om door het gebruik van verwarmde kassen ook van december tot februari wintersla naar de veiling te brengen.



Raseigenschappen

De bladeren van Lentegroet hebben een zachte, malse textuur, met een golvende vorm. Dit sla ras is ontstaan uit een afwijkende type plant van de Duitse variëteit Böttners Treib, welke op zijn beurt is ontstaan uit een kruising gemaakt in 1903. Aan de synoniemen van dit slaras is te zien dat deze naast Nederland ook in Duitsland en Frankrijk is geteeld. De Lentegroet rijpt wat later af en heeft een ferme krop.

Teeltspecificaties

Teelt Onder glas
Type Botersla
Zaaitijd Februari t/m april
Plantafstand 20-30 cm
Oogsttijd Vanaf juni t/m oktober. Oogst wanneer de krop vast aanvoelt, of pluk van buitenaf de bladeren naar behoefte.