Big History

In vogelvlucht worden de gebeurtenissen en ontwikkelingen besproken die ons huidige bestaan hebben gevormd en die onze toekomst zullen bepalen.

Werkgroepleider

  • Guido Linssen, docent natuurkunde, Gymnasium Felisenum

Verslag door student minor educatie

Tijdens het vak Big History worden alle grote gebeurtenissen van het ontstaan van het heelal, het ontstaan van de mens, opkomst van de jager, de boer, steden, moderne tijd en zelfs de toekomst besproken. Het is een poging om grip te krijgen op de versnellende ontwikkelingen van de samenleving met behulp van alle disciplines.

Bij ANW zou je enkele themalessen (little big histories) kunnen geven, bijvoorbeeld medical history. Andere little big histories kun je inzetten om leerlingen anders naar de wereld te laten kijken. Bijvoorbeeld: je neemt een glas, waar is dit glas van gemaakt → elementen, waar komen die vandaan? En wanneer begon men met het bewerken van glas? Dit daagt de leerlingen uit om verbanden te leggen tussen verschillende disciplines.

Na de introductie vertelt Guido over melkwegstelsels, hoeveel er wel niet zijn en dat er toch ergens leven mogelijk moet zijn! Het is ontzettend interessant en iedereen heeft veel vragen (waardoor er ook veel wordt afgeweken van het originele verhaal, maar dat maakt het in ons opzicht alleen maar leuker!).

Meer informatie over het vak is te vinden op: www.bighistoryproject.com