Uw leerlingen leren netwerken

Netwerken en relaties opbouwen wordt steeds belangrijker. Tussen de 60% en 80% van de vacatures wordt via netwerken ingevuld. Een strategisch netwerk opbouwen kun je leren.

Werkgroepleider

  • Hermien van Miltenburg, Relatiemarketeer, Wageningen University

Verslag door studenten minor educatie

Bij binnenkomst lagen gekleurde briefjes op elke tafel. Hermien begon over een verschil in denken tussen docenten en leerlingen en ouders met hun kinderen. Veelal is het contact tussen kinderen en ouders beperkt. Zo praten studenten niet veel over hun universiteit tegen ouders. Netwerken gaat niet vanzelf. Meestal zoeken mensen contact met mensen waarmee ze veel gemeen hebben of die ze reeds kennen, dus er is weinig oog voor een open netwerk. Een open netwerk wil zeggen dat je ook buiten je ‘comfort zone’ probeert contacten te leggen.  

Het doel van netwerken is bewustzijn creëren en je gedragsaspecten bij te werken. Door middel van de gekleurde briefjes ontstond een opdracht over netwerken. We schreven op de groene briefjes alle dingen die we anderen kunnen aanbieden om te verbeteren en op de rode briefjes alle competenties die we graag willen verbeteren. Met de beschreven plakkertjes zochten we een willekeurige partner om te kijken of we elkaar konden aanvullen, door de briefjes met elkaar te vergelijken. Na een korte tijd werd er gewisseld, zodat je met meerdere personen een vergelijking kon maken.

Deze proef wekte interesse tussen verschillende personen. Het was een eenvoudige en snelle proef waarmee je contacten kon leggen. Na de proef kregen we de ‘lesbrief’ mee naar huis. Deze lessen zijn kant en klare toetsjes waardoor je jezelf kunt verbeteren. Er zijn honderd verschillende lessen die uitgevoerd kunnen worden. Dus er kan nog genoeg verbeterd worden!