Online gebruiken bij voorlichtingsactiviteiten

Online voorlichting kan de decaan, mentor of docent niet vervangen maar zijn/haar werk wél ondersteunen. Wageningen University & Research experimenteert met online voorlichting voor aanstaande studenten én hun ouders.

Ronde 3

Werkgroepleider(s)

Hermien Miltenburg, Wageningen University & Research

Vorm

Best Practice

Niveau en vak

Havo, Vwo, Bovenbouw, Alfa, Beta, Gamma, Loopbaanoriëntatie en -begeleiding

Wat mag u verwachten?

In deze best practice vertellen wij u hoe WUR inhoudelijke voorlichting geeft. Dit doen wij onder andere via online proefstuderen, een collegereeks over brede 'Wageningse'thema's voor leerlingen en ouders. Aspecten van LOB (breed gericht op Hoger Onderwijs) bieden we aan met webinars voor deze doelgroepen. Denk dan aan een webinar over studiepunten halen, numerus fixus, studiekeuzeproces etc. Achtergronden van studeren en studiekeuze communiceren we voor ouders via een blog www.studiekeuzekind.nl.

Ervaring door student Minor Educatie

Door: Bas Overdevest

Studiekeuze is de basis voor studiesucces. Bij het kiezen van een studie is voorlichting en begeleiding heel belangrijk. Tegenwoordig kan je al online proef studeren, al zijn dit nog pilots. Online proefstuderen is laagdrempelig en kan in je eigen tijd. Je kiest een onderwerp en/of studie en je kan aan de slag.

Online proefstuderen:

  • Cursus om ervaring op te doen: betere studievoorlichting, kennismaken met inhoud en niveau van de opleiding (kijken of onderwerpen die aan bod komen interessant zijn);
  • Alles is online, en kan op ieder moment;
  • In vier tot 6 weken een beeld krijgen van wat je leert tijden de bacheloropleiding. (inhoudelijke verdieping, video’s, opdrachten, persoonlijke begeleiding van studenten (individueel of in de klas).
  • Feedback van leerlingen heel positief. 85% zal proefstuderen aanbevelen (beoordeeld met een 8).

 Wat zeggen scholieren nu over het kiezen van een studie:

  • Familie helpt heel veel en heel goed bij het kiezen, alleen de school scoort een onvoldoende. De school besteed geen tot weinig aandacht bij het helpen van het kiezen van een studie. Een School/decaan zou moeten helpen bij de technische keuze: wat/welk niveau/ waar > zelfde opleiding op een universiteit is anders in Nijmegen of Wageningen.
  • Familie is belangrijk bij het kiezen van een studie, omdat je erachter moet komen wie je bent, wat je kan en wat je wilt. Levensvragen beantwoord je namelijk vaak met je naasten.
  • Leerlingen moeten wel zelf kiezen, ouders niet sturen er is geen goede keuze maar je moet erachter komen hoe en waarom je iets kiest.
  • Online middelen, zoals proefstuderen moeten goed aanvullend benut worden, studiekeuze is zoals gezegd namelijk de basis voor studiesucces. Een juiste studie keuze zorgt voor minder uitval en betere studie resultaten.