Cursus

Snijpracticum voor TOA's en docenten

Wat zie je als je een zoogdier bekijkt? Alleen vacht en huid? Onder die buitenkant gaat nog zoveel meer schuil: spieren, pezen, botten en organen. Universitair docent Arie Terlouw neemt je in dit practicum mee in de wereld van de anatomie van het zoogdier. Je gaat naar huis met nieuwe inzichten op het gebied van dissectie en een interessant practicum voor jouw leerlingen.

Organisator Wageningen University
Datum

do 17 oktober 2019 10:00 tot 15:00

Locatie Forum, gebouwnummer 102
Droevendaalsesteeg 2
102
6708 PB Wageningen
0317–482160
Zaal/kamer P0832

Anatomie practicum

Dieren zijn uiterlijk (habitus) al geweldig om te bestuderen, maar de binnenzijde is alles overtreffend... Boeken en films maken wel het een en ander duidelijk, maar je moet zelf ervaringen opdoen met het “interieur” van het organisme. Met behulp van dissectie wordt de een stukje anatomie van een doodgeboren big uitgevoerd. Je krijgt hierbij de mogelijk om een fenomenaal biologisch ontwerp van een zoogdier beter te doorgronden. De anatomie helpt je ook om de fysiologie van het dier beter te begrijpen. Op scholen is het zeker mogelijk om iets met anatomie te doen in een practicum of demonstratie les.

Het mergpijpje

Het mergpijpje, een stukje pijpbeen van een rund, kun je vinden bij de slager of in de supermarkt. Het is “levend” botmateriaal wat nader onder de loep wordt genomen. In het geheel geen statisch weefsel, maar heel dynamisch onder invloed van belasting en andere factoren. Doormiddel van een aantal korte filmpjes wordt kennis gemaakt met de bouw en eigenschappen van botweefsel. Met deze kennis gewapend ga je op onderzoek uit in de vele weefsel-geheimen van het mergpijpje. Om door te dringen tot de kleinere details van het bot wordt verdiepend een beenslijpplaatje bestudeerd. Op scholen is een dergelijk practicum goed te doen met enige aanpassingen.

Programma

De tijden van het programma wordt zo snel mogelijk bekend gemaakt.

Inschrijfformulier