Nieuws

Gemeentelijk Gymnasium Hilversum wint nationale EUSO 2019

Gepubliceerd op
5 februari 2019

Maurits van Altvorst, Danique Braam en Tess Goudswaard van het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum, hebben deze nationale eindronde gewonnen. De tweede plaats gaat naar Bram Arts, Bart Burggraaf en Laurens Smulders van het Stedelijk Gymnasium Breda. De prijzen werden uitgereikt door Tom Bloemberg van het Instituut voor Moleculaire Wetenschappen van de Radboud Universiteit en Emiel de Kleijn, olympiadencoördinator bij SLO.

Bloemberg benadrukte dat alle 10 de teams die deelgenomen hebben aan de eindronde toppers zijn. Niet alleen omdat ze al een regionale voorronde gewonnen hebben, maar ook vanwege de goede prestaties die ze neergezet hebben bij deze nationale eindronde. De Kleijn feliciteerde alle finalisten met het resultaat en bedankte de docenten en technisch onderwijsassistenten voor het stimuleren van de leerlingen om mee te doen aan deze uitdagende scienceolympiade.

De twee winnende teams vertegenwoordigen Nederland op de 17e internationale EUSO die van 4 t/m 11 mei gehouden wordt in Lissabon (Portugal) en waaraan vrijwel alle EU-landen deelnemen.

Jaarlijkse olympiade

De EUSO vindt jaarlijks plaats en is bedoeld om leerlingen te enthousiasmeren voor science & technologie. En ook om hen uit te dagen en de kans te geven te excelleren. Deelnemers zijn bij de start van de wedstrijd 16 jaar of jonger. Ze voeren in teams van drie personen interessant wetenschappelijk onderzoek uit op het gebied van natuurkunde, scheikunde en biologie. Naast kennis en praktische vaardigheden zijn plannen, samenwerken en verdelen van taken belangrijke aspecten bij deze teamwedstrijd.

De onderzoeksopdrachten

De leerlingen onderzochten fotosynthese bij planten. Ze keken naar de opname van koolstofdioxide via de huidmondjes in de blaadjes en de aanwezigheid van zetmeel als maat voor fotosynthese.
Ze bepaalden met behulp van spectroscopische technieken de dissociatieconstante van de zuur-base-indicator methyloranje. Verder bestudeerden ze de tegenwerkende kracht door luchtwrijving op een vallende ballon gevuld met helium.

De regionale voorrondes werden dit schooljaar gehouden aan de Rijksuniversiteit Groningen, Radboud Universiteit, Universiteit Leiden, Universiteit Maastricht, Universiteit Twente, Universiteit Utrecht, Wageningen Universiteit en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Er deden circa 150 havo- en vwo-teams mee. De beste tien teams kregen een plek in de nationale eindronde aan de Radboud Universiteit. In 2020 treedt de Universiteit Maastricht op als gastheer van de eindronde.

Initiatiefnemers

De EUSO is een initiatief van SLO, Radboud Universiteit en Rijksuniversiteit Groningen. Het evenement wordt ondersteund door Wageningen Universiteit, het ministerie van OCW, ASML en de Nederlandse Vereniging voor het Onderwijs in de Natuurwetenschappen (NVON). Uitgeverij Malmberg, Noordhoff Uitgevers, KNCV (Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging), Texas Instruments en Wetenschap in Beeld stellen prijzen beschikbaar.